WIPO továbbképzés a szellemivagyon-értékelésről

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO), a Szlovén Szellemi Tulajdon Hivatala (SIPO) és a Maribor Egyetem közös szervezésében 2012. november 5. és 7. között regionális továbbképzésre került sor a szellemivagyon-értékelés témakörében Szlovéniában. A rendezvény a „Technológia transzfer ABC-je” elnevezésű kurzus negyedik állomásaként kelet-közép-európai országok szabadalmi hivatalaiból, egyetemeiről, kutatóhelyeiről és a vállalkozási szférából egyaránt vonzotta az érdeklődőket.

A három napos intenzív kurzuson a résztvevők a nagy szakmai múlttal rendelkező, professzionális előadóktól számos hasznos elméleti és gyakorlati tanácsot kaphattak a szellemi tulajdon (elsősorban a szabadalom) menedzselésének lehetőségeiről, az intézményüknek megfelelő IP-stratégia kialakításának szempontjairól, valamint a hasznosítási tárgyalások alapját képező különböző szellemivagyon-értékelési eszközök előnyeiről és hátrányairól. A jelenlévők a saját országukban alkalmazott szellemivagyon-értékelési tapasztalatok ismertetése után maguk is kipróbálhatták az új ismeretek gyakorlati alkalmazását az előadók által összeállított, valós élethelyzeteken alapuló problémák megoldása során.

A WIPO 2006-ban publikált egy, a szellemivagyon-értékelésről szóló rövid áttekintést, amely megtalálható a szervezet honlapján: http://www.wipo.int/sme/en/documents/ip_valuation.htm. A WIPO a közeljövőben egy új, kibővített tartalommal bíró, átfogó módszertani segédlet megjelentetését tervezi az értékelési módszerekről és gyakorlati alkalmazásukról. A szellemivagyon-értékeléssel kapcsolatban további publikációk, dokumentumok és esettanulmányok elérhetők az alábbi weboldalon: http://www.wipo.int/sme/en/index.jsp?cat=valuation.

2012/11/14